Meer over apps

Apps zijn populair. Ze zijn voor je klanten dan ook erg handig. Een app komt het best tot z'n recht op een mobiele telefoon of tablet. Met een app kun je bijvoorbeeld je bezoekers op een snelle en efficiënte manier laten vinden waar ze naar zoeken. Dit doe je door zoek kenmerken aan te bieden, waarmee ze gericht door je database met producten of diensten geleid worden naar de juiste resultaten.

Met een app kan je nog veel meer. Denk aan het bedienen van apparaten op afstand, bijvoorbeeld in je huis (domotica). Maar het gaat nog veel verder met gehele bedrijfsprocessen. Hele fabrieksprocessen kunnen met een app gestuurd worden. Maar ook systeembeheerders worden ontzorgd, bijvoorbeeld met een app waarmee ze een push-bericht ontvangen bij verstoringen en ze direct op afstand kunnen bijsturen. Ongemak voor veel gebruikers wordt snel opgelost. Dit scheelt tijd en dus geld.

Apps zijn er in meerdere vormen. Native, hybride of web app. Deze pagina helpt je bij het begrijpen van de verschillen.

Wat is een Native app?

Native betekent "oorspronkelijk". Wanneer we dat een beetje vrij vertalen naar een app, dan is een "Native app" een app die ontwikkeld is voor één specifiek toestel of software-platform. Een native app is dus een hele pure app, met precies díe hoeveelheid programmeercode die nodig is voor het toestel van je keuze. Daarbij maakt een native app gebruik van alle functies van je telefoon.

Deze apps hebben hierdoor een prima performance. Doordat ze ook de (design)standaarden van het betreffende platform volgen, bieden ze een optimale gebruikerservaring.

Overwegingen voor een native app

Apple en Android draaien samen op meer dan 95% van alle toestellen. Windows Phones vormen het kleinste aandeel. Een native app download je vanuit de Google Play Store of de App Store van Apple. Daar moet je de app dus eerst in krijgen. Dat kost tijd. Android is hierbij makkelijker dan Apple.

Wil je native dan moet je je app in elk geval 2 maal laten maken. Voor iOS en Android. Dat is relatief duur omdat iOS-ontwikkelaars vaak niet de Android-variant bouwen. Door het geringe marktaandeel is het aantal apps voor Windows Phones dan ook klein.

Samengevat is een native app het best presterend en biedt de beste gebruikerservaring. Daartegenover staan de relatief hoge ontwikkelingskosten. Wanneer je echter een relatief gering aantal gebruikers gaat bedienen, is een native app niet zomaar de beste keuze.

Wat is een web app?

Een web app is eigenlijk niks anders dan een website die je met de browser op je toestel opent. De benodigde informatie voor de gebruikers wordt overzichtelijk gepresenteerd in de look & feel van een app.

Overwegingen voor een web app

Doordat elk toestel wel over een webbrowser beschikt, heb je met een web app snel een groot bereik. Door je web app, net als een moderne website, responsive en adaptive op te zetten, is deze op je telefoon, tablet, desktop en laptop prima werkbaar. Een web app hoeft bovendien niet door de app stores. Heb je een website? Dan is de distributie gratis.

Dit alles maakt de ontwikkeling relatief voordelig. Daar tegenover staat dat niet alle toestelfunctionaliteiten en -componenten gebruikt kunnen worden.

Niet iedereen wil z'n telefoon volzetten met apps. Die moet je installeren en dat kost geheugen. Met een web app realiseer je win-win: je kunt het onderhoud en doorontwikkelingen centraal doen en de gebruiker hoeft niet telkens de app te updaten. Via de webbrowser gebruikt hij immers altijd de meest recente versie?

Wat is een hybride app?

Een hybride app neemt een aantal ontwikkelnadelen van een native app weg. Eigenlijk bouw je je applicatie maar één keer als een webapplicatie. Een tussenlaag zorgt voor de vertaling naar de juiste native-omgeving. Die tussenlaag zorgt ook voor het correct aanspreken van telefoon- of andere toestelfuncties. Verder installeer en onderhoud je de app als een native app, zodat je de promotionele kracht van de app stores kan behouden.

Welke soort app kies je?

In de praktijk verschilt het per situatie, maar in de basis is het helemaal niet zo moeilijk. Wanneer je de distributie via de app stores niet nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld precies weet wie je gebruikers gaan worden, dan is een web app een slimme keuze waarmee je veel ontwikkelkosten bespaart. Dit geldt helemaal als je gebruikersgroep ook nog eens beperkt is.

Heb je een oplossing voor een enorme doelgroep dan zijn de stores interessant omdat zij je helpen met de promotie van jouw app. Heb je daarbij niet het budget of de kennis in huist om 2 native apps te laten maken, dan is een hybride app een goed keuze.

Dutch Height helpt jou met het nemen van de beste beslissing en de realisering van jouw applicatie. Lees hier nog eens rustig hoe we te werk gaan. Leg daarna gerust je case eens geheel vrijblijvend aan ons voor. We denken supergraag met je mee!