Wordpress is waarschijnlijk het meest bekende Content Management Systeem (CMS). Het is in de basis gratis en makkelijk in het gebruik. Je kunt honderden templates gratis gebruiken of vele honderden templates en plug-ins kopen. Toch is dit niet per definitie de beste keuze. Dutch Height past bij voorkeur het Craft-CMS toe. Waarom zou je kiezen voor een betaald CMS? Daarvoor moeten we eerst wat meer weten over de achtergrond en de businessmodellen van beide platforms.

Wordpress en haar business model

Geschiedenis en basis

Wordpress als merk is ooit bedacht door Matt Mullenweg. Het merk wordt gebruikt door 2 platforms:

WordPress.org is open source. Iedereen kan erin werken en eraan bijdragen. Hierin bouw je zelf je op een CMS-gebaseerde website en allerlei functionaliteiten op. Wordpress.com is vooral een kant-en-klaar blog-platform. Hiervoor hoef je verder nauwelijks technische kennis te hebben, maar is beperkt in functionaliteit.

Wij hebben het in deze context over Wordpress.org

Business Model WordPress

Het Wordpress.org domein wordt beheerd door de "community". De enige inkomsten komen van donaties. Niemand krijgt betaald om eraan te werken. Toch doneren veel bedrijven geld. Waarom? Zij ontwikkelen speciale WordPress tools. Die zijn niet gratis. Maar via Wordpress.org hebben ze een potentieel enorme doelgroep. Ze hopen dat deze groep hun oplossingen in Wordpress gaat gebruiken en dus aanschaffen.

Dit principe heet een Freemium Business Model. De basis is gratis. Wil je gebruik gaan maken van bepaalde tools, dan moet je die meestal aanschaffen.

Craft

Craft CMS is een relatief jong platform. Het bestaat ongeveer sinds 2012 en is in korte tijd erg populair geworden, met name bij bedrijven. Craft CMS onderscheidt zich vooral in flexibiliteit. Het CMS biedt de mogelijkheid om snel complexe lay-outs te bouwen.

Een van de mooiste kenmerken van Craft, is dat de website óp het framework wordt gebouwd. Craft vormt de basis van de website. Alle componenten en vormgeving worden los ervan opgebouwd. In tegenstelling tot Wordpress, heb je geen last van volledige thema’s die geïnstalleerd en aangepast of omgebouwd moeten worden.

Dit zorgt voor veel minder onnodige code. Daardoor realiseer je je website sneller en is het onderhoud makkelijker. Omdat het CMS voor elke website op een unieke wijze wordt gebruikt, is de code lastiger te bereiken voor hackers. Dit betekent dat de algehele veiligheid van jouw website én persoonlijke gegevens beter beveiligd zijn. Voor meer voordelen van Craft CMS klik je hier.

Business Model Craft

Craft kent ook een gratis startlicentie. Deze is eerder bedoelt voor particuliere websites en omvat bijvoorbeeld maar één gebruikersaccount mèt altijd àlle rechten. Voor bedrijven is een betaalde licentie eigenlijk een must. Om niet per ongeluk wijzigingen in je CMS mogelijk te maken, wil je meerdere gebruikers met verschillende rechten hebben.

De licentie is overigens niet duur:

  • Eénmalig 299 euro, inclusief 1 jaar software-onderhoud;
  • Onderhoud na dit eerste jaar bedraagt 59 euro per jaar.

Zeker als bedrijf is het verstandig om tegen dit geringe tarief te kiezen voor betaalde zekerheid.

Omdat Craft-CMS geen pasklare thema's heeft, moet een website telkens opnieuw worden opgebouwd. Dit is dus maatwerk. Zo heb je altijd een unieke en onderscheidende website.

Voor het bouwen van een website kun je zelf in Craft ontwikkelen. Maar wil jij blijven focussen op je klanten en je eigen specialisme, dan kies je voor een flexibele partner als Dutch Height.